Over

 

 

Elky Rosa Gerritsen (1987)

is een maker op het snijvlak van (fysiek)theater, performance en beeldende kunst. Ze maakt fysiek zintuigelijke voorstellingen en performatieve installaties. Haar werk is intiem, intens en schuwt de confrontatie niet. Elke voorstelling is een nieuwe wereld waarin verschillende disciplines de hoofdtoon voeren. Beweging, muziek, beeld en tekst vinden hun weg in gesprek met de omgeving; de ruimte zelf, en de toeschouwer. Ze probeert met haar werk een nieuwe kapstok in de hoofden van mensen te maken. Zodat ze hun oordeel uitstellen en dat waar ze dachten zeker van te zijn even opzij durven zetten. Elky creëert graag ruimtes waarin een oordeelloze ontmoeting plaats kan vinden. Haar werk activeert de zintuigen van het publiek zodat zij elkaar kunnen ontmoeten in het hier en nu.

 

De voorstellingen van Elky Rosa zijn poëtisch, persoonlijk en filosofisch geëngageerd. Ze maakt en speelt bijna altijd zelf. Per project zoekt ze passende samenwerkingen die het project verrijken. Haar werk wordt zowel in de beeldende kunst- als in de theatersector vertoond, waaronder Delft Fringe Festival, Kunstintituut Melly, Festival de Oversteek, Stadsschouwburg de Vereeniging, Museum CODA en Museum De Bastei.

 

Elky studeerde taal- en cultuurstudies (BA), Literatuurwetenschap (MA) en Nederlands recht (P) aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarna startte ze aan de Toneelacademie Maastricht aan de opleiding parttime Docent/Regie. Op dit moment traint ze elke dinsdag bij mime oost; een upgraders opleiding voor fysiek theater-mime corporel.

 

Sinds 2015 is ze betrokken bij The Big Draw Nederland als interviewer, educator en performance kunstenaar. In 2020 initieerde ze de POPOP Performance Hub. Dit is een platform voor de ontwikkeling van performance kunst. Met een focus op onderzoek, experiment en community-building bieden ze hier ruimte om uit te proberen en performance art breder op de kaart zetten.

 

De afgelopen jaren is ze als maker bezig met een meerjarig onderzoek naar het fenomeen BALLAST. Na Ballast I, Het Gewichtige Gedachten LAB (Ballast II) wil ze haar onderzoek afsluiten met een multi-disciplinaire performance; Palimpsest.