Installatie: Zeg mij eens eigenlijk wat je van mij denkt

Identiteit en de paradox die het in zich draagt is een centraal thema in het werk van Elky Rosa Gerritsen (1987, Nijmegen). Identiteit  gaat om gelijkenis in de zin dat je identiek bent aan jezelf.  Tegelijkertijd is de moderne betekenis ook gericht op verschil, je onderscheiden van anderen. Identiteit is een constructie die wordt ontwikkeld door interactie en is daarmee  relationeel en fluïde: hoe wil ik overkomen? Wat vinden anderen van mij?  Kleding speelt hierin een grote rol. Identiteit kun je zien als een dagelijkse verkleedpartij. Dagelijks staan we voor onze kledingkast en kiezen we ons pak voor die dag. Elke dag opnieuw kiezen we opnieuw wie we die dag willen zijn. De modewereld speelt hier slim op in, zodat consumptie de motor is geworden bij de uitbeelding van onszelf.

Wat zegt de buitenkant over de binnenkant? Welke gevolgen heeft de eindeloze consumptie?

Voor de Sustainable Fashion expositie in het kader van Nijmegen Green Capital  maakt Elky een labyrint van stropdassen. Een installatie die onze constante zoektocht naar identiteit in een vloeibare samenleving representeert. Ze nodigt bezoekers uit om van buiten naar binnen te gaan. De vele lagen waarmee wij ons omringen zullen langzaam zichtbaar worden.

*De stropdassen in deze installatie zijn gedoneerd door Microfashion en door Elky eerder ingezet tijdens de voorstelling twelfth Night, OR WHAT YOU WILL op het Nijmeegse Shakespearefestival. De stropdassen hebben allemaal een weeffoutje waardoor verkoop niet meer mogelijk was. Door ze te gebruiken in creatieve projecten krijgen de dassen een tweede leven. De expositie liep van 14 december 2018 t/m 6 januari 2019. De stropdassen zijn daar weer gebruikt voor voor Or What You Will

For privacy reasons SoundCloud needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer